Ordinacija nastoji pružiti usluge bazirane na individualnom pristupu svakom pacijentu, posvetivši se svakom problemu posebno. Zato nastojim uložiti određeno vrijeme i trud oko svakog problema. Uključujući suradnju pacijenta može se u današnjoj modernoj stomatologiji puno toga postići.


Preventivna stomatologija

To je važan dio stomatologije kojim se kao prvo nastoji očuvati zdravlje i ljepotu vaših zuba počevši od vremena kada zubi izniknu. Preventiva uključuje prije svega dobru oralnu higijenu (najmanje 2 puta dnevno pranje zuba), redovite kontrole kod stomatologa (najmanje 2 puta godišnje). Mnoge bolesti u usnoj šupljini započinju lošom oralnom higijenom, a isto tako mnoge sistemske bolesti se prvo mogu uočiti promjenama u usnoj šupljini. Zato se kaže da su usta ogledalo našeg zdravlja.

Osim osobnog održavanja higijene i stomatolozi mogu doprinijeti higijeni tzv. profesionalnim čišćenjem zuba, što uključuje redovito čišćenje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom i pjeskarenjem zuba (Air-flow). Isto tako redovnim kontroliranjem i davanjem savjeta o higijeni može se poboljšati higijena i oralno zdravlje.

Djeca već u najranijoj dobi trebaju posjetiti stomatološku ordinaciju, radi sprečavanja nastanka karijesa i ranih uočavanja anomalija i drugih poremećaja u ustima. Pregledi,savjeti,fluoridacija,pečaćenje fisura mjere su preventive.

Odi gore

Dijagnostika

Podrazumijeva detaljan pregled, postavljanje dijagnoze, očitavanje RTG-a, predlaganje rješenja problema.

Odi gore

Konzervativna stomatologija

Uključuje izradu ispuna na karijesom ili traumom oštećenim zubima, te endodontski zahvat, tj.liječenja korijenskih kanala zuba.

Ispuni mogu biti direktni – izrađeni u jednom posjetu u ordinaciji. Rade se sa suvremenim stomatološkim materijalima, suvremenom tzv. slojevitom metodom u kojoj se izrađuje dio po dio stijenke zuba, što jamči kvalitetu i trajnost ispuna. Boja ispuna se također može prilagoditi svakom pojedinom zubu, pa se ispun savršeno uklapa u preostali zubni niz. Danas se radi minimalno invazivnom preparacijom, te se na taj način štedi zub od brušenja, za razliku od preparacije za izradu amalgama kada se moralo odstraniti i dio zdravog zubnog tkiva.

Amalgamski ispuni (tzv. sive plombe) danas su sve manje u upotrebi zbog žive koja se polako otpušta i zbog estetike, koja je u suvremenoj estetskoj stomatologiji jako bitna. Savjetuje se zamjena starih dotrajalih amalgamskih ispuna, kompozitnim materijalima koji imaju mnoge prednosti u odnosu na amalgam.

Ispuni također mogu biti indirektni - preparacija se napravi u ordinaciji i uzme se otisak, a ispun se izrađuje u laboratoriju. Potrebna su dva posjeta. Indirektni ispuni se zovu inlay-i, onlay-i, overlay-i ovisno o tome koliko se ploha nadoknađuje. Mogu biti izrađeni od zlata, kompozita ili keramike.

Endodoncija je dio stomatologije koji se bavi liječenjem korijenskih kanala. To je vrlo precizan i zahtjevan postupak o kojem često ovisi opstanak zuba. Često se uspoređuje sa mikrokirurgijom. Jako je važno kvalitetno napuniti korijenski kanal, naročito prije izrade krunica ili mostova. Kvaliteta ne ovisi samo o metodi rada, već i o materijalima kojima punimo. Posljednjih godina u endodonciji je nastala revolucija upotrebom tzv. strojne tehnike pomoću koje se može zub izliječiti već u jednoj posjeti. RTG se radi prije i poslije liječenja, tako da rezultati rada budu pod kontrolom.

Liječeni zubi su u pravilu oslabljeni, pa ih treba ojačati ovisno o veličini defekta zubne krune. Ako je kruna jako razorena najbolje je ugraditi nadogradnju u korijenski kanal i tako nadoknaditi dio krune i prenijeti dio sila na korijen zuba. Ako nije jeko razorena kruna, može se nadograditi tzv.sandwich ispunom tj.unutarnji, dentinski dio jednom vrstom materijala, a vanjski, caklinski dio drugom vrstom odnosno kompozitom. Oni odgovaraju modulu elastičnosti razorenih tkiva i na taj nazin se zub osigura od loma.

Odi gore

Protetika

Može biti FIKSNA i MOBILNA ovisno o tome da li pacijent može skinuti nadomjestak ili ne. Također postoji i tzv. kombinirani rad kod kojeg postoji dio koji je fiksiran i dio koji se može skinuti.

Fiksna protetika

Izrada krunica, mostova od različitih vrsta materijala ovisno o indikacijama i željama pacijenata.

Ovisno o vrsti materijala krunice (navlake) i mostovi mogu biti:
 • akrilatne fasetirane
 • metalnokeramičke
 • potpunokeramičke krunice
 • cirkonijske krunice i mostovi bazirane ne CAD-CAM tehnologiji (upotreba kompjutera za vrlo preciznu izradu).

Suvremeni materijali i načini rada uveliko su doprinijeli poboljšanju u estetici i kvaliteti usluga. Stoga su puno veće mogućnosti u postizanju estetike i zadovoljavajućih rezultata i za pacijenta i za stomatologa. Kompletna oralna rehabilitacija može se danas postići tako da se zadovolje potrebe estetike, funkcije i higijene na obostrano zadovoljstvo.

Nadogradnje

Kada nedostaje klinička kruna ili je razorena većim dijelom, a zub je izliječen, izrađuje se nadogradnja koja može biti:
 • konfekcijska ili gotova - metalna, staklena ili cirkonijska
 • lijevana-individualna metalna nadogradnja

Mobilna protetika

Izrada proteza, mobilnih mostova.

 • proteze mogu biti djelomične i totalne, ovisno o tome da li nadoknađuju dio ili sve izgubljene zube
 • ovisno o vrsti materijala djelomične proteze mogu biti akrilatne ili metalne tzv. wironit proteze
 • proteze izrađene na implantatima.
 • kombinirani radovi - kada nema dovoljno zuba za izradu mosta, pa se izradi fiksni rad(most) koji se spaja attachmentima (“kopčama”) sa protezom i tako čine jedinstvenu cjelinu.
 • teleskopske i konusne krunice u kombinaciji s protezom (ostvaruju čvrstu frikciju - vezu sa zubima)
 • prečke, individualne u kombinaciji s protezom (pomažu retenciji proteze i povezivanju sa zubima)

Udlage

Vrste - udlaga protiv hrkanja, relaksacijska, stabilizacijska, dekompresijska, repozicijska, vertikalizirajuća.

Udlaga se nosi za poboljšanje funkcije čeljusnog zgloba, za poboljšanje odnosa gornje i donje čeljusti, za promjenu kretnji donje čeljusti, u terapiji bruksizma tj. stiskanja i škripanja zubima. Nošenjem udlage rješavaju se problemi bolova i škljocanja u čeljusnim zglobovima, bolovi u mišićima, kao i razne vrste glavobolja. Udlaga se izrađuje od prozirnog silikona i nosi po noći,samo na jednoj čeljusti. Nakon nekoliko tjedana nošenje vide se rezultati u vidu smanjenja tegoba i poboljšanja funkcije.

Odi gore

Implantati

Ugradnjom implantata u djelomično ili potpuno bezubu čeljust bavi se dio kirurgije koji je uskom povezan s protetikom.

Implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost u cilju nadoknade jednog ili više zuba. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji, znači nema boli za vrijeme zahvata. Pacijent dobije privremeni nadomjestak. Trajni nadomjestak tj. krunica, most ili proteza se radi nakon 3-6 mj., koliko je potrebno da dođe do oseointegracije, odnosno da implantat sraste s kosti.

Tko sve može dobiti implantat?

Implantat može dobiti gotovo svatko ako za to nema ograničenja, tj.ako pacijent nema neke sistemske bolesti kao što su osteoporoza, nekontrolirani dijabetes, kronične bolesti bubrega, srca, neki psihički poremećaji i sl.

Prije zahvata pacijent učini RTG snimku (ortopantomogram) i dođe na pregled i dogovor na kojem se uzme detaljna anamneza i utvrdi da li pacijent ima dovoljno koštane mase za ugradnju implantata. Ako nema dovoljno kosti ili su nisko postavljeni recesusi sinusa, taj problem se može riješiti tzv. augmentacijom kosti odnosno sinus liftingom u slučaju nisko postavljenih recesusa.

Uspjeh ugradnje implantata je jako velik, vrlo rijetko organizam odbaci implantat, a vrlo je bitna higijena oko implantata i redovita kontrola. Ako pacijent ne provodi dobru higijenu, može doći do tzv. periimplantitisa - upale oko implntata i tada može doći do rasklimavanja i gubitka implantata. Isto tako pušenje umanjuje uspješnost ugradnje implantata jer nikotin ometa cirkulaciju, a i lošija je higijena usne šupljine. Što se sve može postići ugradnjom implantata? Brojne su prednosti ugradnje implantata u rješavanju problema izrade nedomjestaka kako fiksnih tako i mobilnih. U fiksnoj protetici - problem gubitka samo jednog zuba bez brušenja susjednih zuba bilo da se radi o zubu u fronti (naprijed) ili lateralno (odozada). Zatim izrada fiksnih mosnih konstrukcija, tamo gđe zbog gubitka većeg broja zuba ili lošeg rasporeda nosača to nije bilo moguće. U mobilnoj protetici - rješenje izrade mobilne proteze na implantatima čime se pojačava stabilnost i udobnost nošenja proteze, naročito u donjoj čeljusti, gdje je katkada teže napraviti protezu kada nema niti jednog zuba.

Pacijent više ne mora nositi mobilnu protezu ako to ne želi, sve može biti fiksno, čime se postiže bolja funkcija i estetika, a time i zadovoljstvo pacijenta i stomatologa!

Odi gore

Parodontologija

To je grana stomatologije koja se bavi bolestima potpornog aparata zuba odnosno zubnog mesa i kosti u kojem je smješten zub.

Danas preko 70 % populacije u Hrvatskoj ima problema s parodontom koji počinju već u dobi s 30 god. Dolazi do povlačenja zubnog mesa, a u nekih do upale tzv. parodontitisa koji ako se ne liječi može dovesti do klimanja i ispadanja zubi. Zato je bitno već u ranoj fazi otkriti simptome i pristupiti liječenju. Do parodontitisa mogu dovesti lokalni faktori (naslage oko zuba i zubni kamenac) i sistemni faktori (neke sistemne bolesti kao dijabetes, genetski faktori). Ciljanom antibiotskom terapijom može se reducirati broj bakterija, iskiretirati parodontni džepovi i na taj način zaustaviti ili usporiti proces. Naravno da su bitne redovite posjete kod stomatologa koji će pratiti stanje RTG snimkama, redovitim čišćenjem zubnog kamenca i davanjem savjeta o higijeni pomoći pacijentu. Postoje brojne operativne metode kojima se također može pristupiti bilo da je riječ o zubnom mesu (gingivektomija, operacija režnja) ili o kosti koja se može nadoknaditi preparatima (emdogain). Operativne zahvate izvodi specijalist parodontolog.

Odi gore

Estetska stomatologija

Estetika igra vrlo važnu ulogu u našem životu,a osmijeh i zubi koji se pri tome vide značajno doprinose našem izgledu i zadovoljstvu. Estetika u stomatologiji jako se razvila zadnjih godina pa postoji puno načina kako se može postići dobra estetika, a da se istovremeno zadovolji i funkcija.

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi radi se ako je pacijent nezadovoljan svojom prirodnom bojom zuba ili je ona izmijenjena pod utjecajem nekih lijekova ili boja iz hrane i pića. Postoji nekoliko načina ovisno o indikacijama, da li je zub vitalan ili nije, kako brzo pacijent želi postići rezultate. Postoje metode i aparati koji zube izbjeljuju u ordinaciji već u jednom posjetu tako da pacijent odmah vidi rezultate i odlazi zadovoljan. U stomatološkoj ordinaciji dr. Gordana Šebrek izbjeljivanje se obavlja koristeći Opalescence Boost preparat koji se kemijski aktivira i ne treba svjetlosnu aktivaciju. Budući Opalescence Boost djeluje i nakon tretmana, moguće je da se tijekom vremena pojavi dodatni učinak. Zubi tad mogu biti i svjetliji nego odmah po završetku tretmana. Jedan Opalescence Boost tretman u jednom terminu dovoljan je za postizanje željenog rezultata. Zbog trenutno vidljivog rezultata korekcije se mogu napraviti na licu mjesta, ukoliko su potrebne na kritičnim mestima. Najvažnije je da, uprkos visokoj koncentraciji aktivnih sastojaka, Opalescence Boost je pH neutralan, ne oštećuje i ne nagriza površinu zuba. Opalescence Boost smanjuje kompleksnost izbjeljivanja zuba jer svjetlosna aktivacija ili uporaba lasera nije potrebna. Zbog toga ne postoji opasnost od potencijalnog pregrijavanja pulpe ili iritacije mekih tkiva. I kao posljednje, ali ne i manje bitno, uprkos velikoj količini novca uloženog u marketing za tzv. “lampe za izbjeljivanje” sve je više dokaza da svjetlost ne samo da ne može u pravoj mjeri doprinijeti rezultatu izbjeljivanja, nego ima i potencijalne nuspojave i kontraindikacije koje daleko nadmašuju njegovu prednost. Danas se zna, da je takav efekt kratkotrajan i prolazan budući da svjetlost stvara toplotu, a toplina uzrokuje jaču dehidraciju zuba. Neposredno nakon tretmana zubi djeluju svjetliji i bjeliji, ali ovaj efekt se gubi nakon vrlo kratkog vremena, kad zubi povrate svoj prirodni nivo vlage. Zbog toga se u ordinaciji koristi Opalescence Boost preparat koji ima puno bolje rezultate u odnosu na korištenje lampe.

Profesionalno čišćenje zuba

Pacijenti već nakon takvog tretmana mogu biti zadovoljniji estetikom. Čišćenje kamenca i pigmentacija na zubima ultrazvučnim aparatom, zatim pjeskarenje (air-flow) i poliranje pastama uvelike može donijeti vidljive rezultate. Izrada estetskih kompozitnih ispuna-također je dio stomatologije koji se bavi estetikom. Male anomalije i nedostaci mogu se ispraviti kompozitnim ispunom, lagani razmaci između zuba. Slojevitim slaganjem kompozita boja se potpuno može prilagoditi boji zuba, kako u fronti tako i u stražnjem segmentu.

Ugradnja nakita

Tzv.dijamanti (skyce) i dr. nakit stave se na prednju plohu zuba ljepljenjem. Zub se ne brusi, samo jetka i premazuje bondom ,nakon čega se svjetljenjem učvršćuje. Isto tako može se skinuti kad to pacijent poželi.

Ljuskice (Veneersi)

Novitet u stomatologiji kojim se uz minimalno brušenje zuba mogu postići dobri rezultati. Ako je pacijent nezadovoljan bojom, položajem ili oblikom jednog ili više zuba, ako postoje oštećenja na prednjoj plohi zuba - izradom ljuskica može se poboljšati estetika.

Postupak izrade je takav da se u jednoj posjeti obavi brušenje zuba i otisak, koji se šalje u laboratorij, a u drugoj posjeti ljuskica se lijepi na zub. Prednost ovog postupka je da se ne mora brusiti cijeli zub za krunicu,da bi se riješilo pitanje estetike.Boja u potpunosti odgovara boji prirodnih pacjentovih zuba.

Odi gore

Oralna kirurgija

To je grana stomatologije koja se bavi zahvatima kao što su:

 • ekstrakcija - vađenje zuba kada se više nikakvim metodama zub ne može spasiti
 • apikotomija - odstranjivanje vrška korijena zajedno sa upalnim procesom kada se zub ne može izliječiti konzervativnim metodama
 • hemisekcija - odstranjivanje jednog korijena kod višekorjenskih zuba da se spasi preostali dio zuba
 • alveotomija - postupak kojim se operativnim putem vadi zub iz kosti kao što je to često kod zaglavljenih umnjaka
 • cistektomija - odstranjivanje cista iz kosti
 • ugradnja implantata - postupak ugradnje titanskih vijaka u kost u cilju nadoknade zuba
 • hitni postupci - kao što su prva pomoć kod akutne gnojne upale (apscesa) koji uključuju inciziju i drenažu gnoja iz upaljenog područja.
Svi zahvati se rade u lokalnoj anesteziji, znači bezbolno. Većinu ovih zahvata obavlja liječnik specijalista.

Odi gore

Ortodoncija

Dio je stomatologije koji se bavi ispravljanjem anomalija čeljusti i položaja zuba. Već u ranoj dobi stomatolog počinje pratiti rast i položaj zuba i tzv. zagriz (odnos gornje i donje čeljusti).Kod uočavanja anomalija,pacijent se šalje specijalisti ortodontu koji će pacijenta pratiti i pravovremeno pristupiti ispravljanju nepravilnosti izradom ortodontskih aparata. Važno je naglasiti da pacijent treba imati sve zube sanirane, provoditi dobru oralnu higijenu i dobru volju za nošenje ortodontskog aparata.

Radi anomalija čeljusti važno je rano početi nositi aparat, jer se anomalije čeljusti najbolje mogu ispraviti za vrijeme intenzivnog rasta i razvoja čeljusti, negdje otprilike do 16. godine života. Kasnije su rezultati sporiji.

Postoji mobilni i fiksni orodontski aparat. Mobilni se nosi najčešće u ranijoj dobi kad se želi utjecati istovremeno na zube i rast čeljusti. Fiksnim aparatom se utječe na pomicanje zuba u određenom smjeru i on se može nositi i u kasnijoj dobi ako za to postoje indikacije. Kod prvog dolaska ortodontu uzima se otisak ,da se vidi postojeće stanje.Obavezan je i ortopantomogram-velika snimka zubi i čeljusti.U toku nošenja aparata prati se napredak redovitim kontrolama, kasnije se opet uzimaju otisci i uspoređuju sa prvobitnim stanjem.Pacijenti su sretni i zadovoljni kad vide rezultate,a zubi i čeljusti su u boljem položaju i odnosu čime su poboljšani uvjeti za njihovo očuvanje (lakše se održava higijena i parodont je pravilnije opterećen).

Odi gore